Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Melanie B

Teljes név: Melanie Janine Brown
Született: 1975. Május 29. (46 éves)
Aktív évek: 1994-jelenleg
Kiadók: Virgin Records - Amber Café - EMI

Melanie Janine Brown (született 1975. május 29.; Mel B néven ismert) angol énekes, színésznő és televíziós személyiség. Az 1990-es években a Spice Girls lánycsoport tagjaként vált ismertté, amelyben Scary Spice névre keresztelték. Világszerte több mint 90 millió lemezzel a csoport minden idők legkelendőbb női csoportjává vált.
A Spice Girls szünet alatt Mel B kiadta debütáló szólóalbumát, a Hot-ot (2000). Az album vezető kislemeze, az "I Want You Back" eljutott az Egyesült Királyság kislemez listáján, és bekerült az 1998-as Why Do Fools Fall in Love film filmzenéjébe. Az album további kislemezei, például a "Tell Me" és a "Feels So Good", mindkettő az első 5 közé kerültek az Egyesült Királyság toplistáján. Miután aláírta a független Amber Café kiadót, kiadta második szólóalbumát, az L.A. State of Mindet (2005), amely a "Today" kislemezt hozta létre. Mel B 2013-ban adta ki a "For Once in My Life" című albumot, nyolc éve első kislemeze; a Billboard Hot Dance Club Songs toplistáján a 2. helyen végzett.
2007 óta Mel B televíziós személyiség és tehetségkutató bíró. Részt vett a Dancing with the Stars (2007) című amerikai táncverseny-sorozat ötödik évadjában, szakmai partnere, Maksim Chmerkovskiy mellett a második helyen végzett. 2011 és 2016 között Mel B vendég- és főbíróként szolgált az X Faktor ausztrál és brit változatában. A Dancing with the Stars ausztrál változatát egy évadon keresztül (2012) is bemutatta. Mel B az NBC America's Got Talent (2013–2019) valóságshow versenyzőit bírálta el, és edzőként és mentorként szolgált a The Voice Kids Australia (2014) filmben. 2016 és 2018 között a Rap Syn professzor mellett a Lip Sync Battle UK-t mutatta be. 2019-ben Mel B a Celebrity Juice csapatkapitánya lett; két sorozat után távozott. 2021-ben Mel B a The Masked Singer második sorozatának versenyzőjeként jelent meg, és a 11. helyen végzett.
Mel B olyan filmekben is szerepelt, mint a Spice World (1997), az LD 50 Lethal Dose (2003), az Seat Filler (2005), a Tinker Bell and Legend of the NeverBeast (2014), a Chocolate City: Vegas Strip (2017) és Killing Hasselhoff (2017).

Korai élet - Melanie Janine Brown a Leeds-i Hyde Parkban született, és a város Kirkstall területén nőtt fel, Andrea (szül. Dixon) és Martin Brown lánya.  Apja Saint Kittsből és Nevisből származik, édesanyja brit. Anyja révén Brown a színész és rendező Christian Cooke első unokatestvére; Cooke édesanyja, Di és Brown anyja, Andrea nővérek. Brown előadóművészetet tanult a Leedley-i Rodley-i Intake High School-ban, mielőtt belépett a szórakoztatóiparba. Egy ideig táncosként dolgozott Blackpoolban, Lancashire-ben. Melanie egy interjúban is megerősítette, hogy diszlexiában, ADHD-ban és Dyspraxiában szenved.

1999-ben, miközben lemezt készített, Brown olyan producerekkel dolgozott együtt, mint Sisqó, Teddy Riley, valamint Jimmy Jam és Terry Lewis (Janet Jackson, Prince), akikkel a Spice Girls harmadik albumán, a Foreveren is dolgozott. Akkori férje, Jimmy Gulzar javaslatára Brown Coleo 1986-os "Word Up" című slágerét ismertette következő önálló kiadványaként. A szám az Austin Powers: The Spy Who Shagged Me filmzenéjén jelent meg. A dal rosszul szerepel, és az Egyesült Királyság Singles-listáján tizennégyet ért el, ezzel a 90-es évek legalacsonyabb listájával rendelkező Spice Girls-hez kapcsolódó kislemez. A televíziós munkára térve a Pure Naughty című műsort vezette, a BBC2 heti magazinműsorának, amely a fekete zenére összpontosított. Két alkalommal rendezte meg az MOBO-díjakat, 1998-ban Bill Bellamy-val, 1999-ben pedig a Wyclef Jean-val, és részt vett a BBC által finanszírozott Fish című rövid filmben. Számos tévéműsort vezetett, például az Ez az én pillanatom (tehetségkutató műsor) az ITV1 számára, és a Voodoo Princess című dokumentumfilmet forgatta a 4. csatornán. Vezetőként kisebb projektekben vett részt, mint például a Top of the Pops, a Party in the Park a Prince's Trustért és az All Star Animal Awards. Önmaga szerepelt a yorkshire-i turisztikai bizottság hirdetéseiben egy sorozatban, amely más yorkshire-i születésű hírességek közreműködését tartalmazta, valamint a Boldog születésnapot Oscar Wilde című filmben.
Brown debütáló albuma, a Hot 2000 októberében jelent meg, egy hónappal a Spice Girls utolsó album, a Forever megjelenése előtt. A Forever megjelenését követően, amely sokkal kevésbé volt sikeres, mint előző két albumuk, a Spice Girls leállította a felvételt, és a tagok több időt kezdtek befektetni szóló karrierjükbe. A Hot főlemeze, a "Tell Me", az Egyesült Királyság toplistáján a 4. helyen debütált, az első megjelenési héten mintegy 40 000 példányt adtak el.  Körülbelül 100 000 példányt adott el, ezzel a 158. "bestseller" lett 2000-ben. További kislemezek 2001 februárjában jelentek meg; Az "Feels So Good", amely az 5. helyen tetőzött, ezt követte a "Lullaby", a lányának dedikált popszám. Ehhez egy Marokkóban forgatott videó is társult, amelyben Brown és Phoenix Chi szerepelt. A média bírálta Brownt, amiért gyermekét zenei videókban és egyetlen műalkotásokban használta, elkeseredett fűszerét címkézte, és arra utalt, hogy gyermekét marketing eszközként használja ki. A kislemez a 13. helyen ért el és elérte a csúcsot. Az album nem volt sikeres, és közepes kritikákat aratott, az első héten kiábrándító 7419 példányt adott el, és a gyenge 28-as listához vezetett, amikor Virgin dömpingelt Brown címkéjükről.
2002-ben Brown kiadta önéletrajzát, a Catch a Fire-t, amely a hivatalos könyvtáblázaton a 7. helyet érte el, és látta, hogy az Egyesült Királyságban turnézik, hogy könyv-aláírásokkal népszerűsítse. 2003-ban Brown első filmszerepe egy brit dráma, a Burn It formájában jelent meg. Az LD 50 Lethal Dose című horrorfilmben tűnt fel, amelyet 2005-ben közvetlenül DVD-n adtak ki. Hosszú show-műsorokban szerepelt a Vagina monológok szereplőinek részeként. A The Seat Filler című filmben volt, Will Smith társproducere, a Destiny Child sztárjának, Kelly Rowlandnak a főszereplésével. 2004 áprilisában megkeresték Brownt, hogy vegyen részt a Rent című musicalben Mimi Marquez néven Hollandiában.

Rent után Brown érdeklődött új dalok felvétele iránt. [28] A Virgin-nel való 2001-es szakítása óta távol állt a zenétől, és nem érdekelte a visszatérés. Vezető szerepet töltött be a Telling Lies című thrillerben, és úgy döntött, hogy egy évvel később kiadja őket egy független kiadó, az Amber Café révén. Az album egyetlen kislemeze, a "Today", 2005 júniusában jelent meg az Egyesült Királyságban. A "Today" a kislemezlistán a 41. helyen állt, és az első héten körülbelül 1000 példányban kelt el. Az LA State of Mind című album 2005. június 27-én jelent meg két formátumban: normál CD-ként és korlátozott kiadásként 30 perces DVD-dokumentumfilmként, amely részletesen bemutatja Brown életét Los Angelesben. Széles körű áttekintésben az AllMusic kijelentette, hogy ez az album az évtized egyik legrosszabb poplemeze. Az album egy bónusz DVD-vel is megjelent, amely egy mélyreható dokumentumfilmet tartalmaz, amelyet Mark McConnell forgatott és rendezett. Brown azt mondta, hogy nem írt alá nagyobb kiadóval, mert az album nem kereskedelmi projekt volt. Azt is elzárkózott, hogy újból R&B vagy hip-hop stílusban készítsen felvételt, ehelyett a felnőtt témák és ritmusok használatára összpontosított, például az akusztikus zenében  a Szerelem szomszéd című filmben való megjelenést követően.

2007 szeptemberében Brown csatlakozott az amerikai televíziós táncverseny ötödik évadjához, a Tánc a csillagokkal párjával, Maksim Chmerkovskiy-val. 2007. november 27-én második helyezést értek el a műsorban, Hélio Castronevestől és párjától, Julianne Hough-tól veszítve. Abban az évben a Spice Girls újra összeállt és bejelentette a találkozó turnéjának tervét, amelyről állítólag egyenként 10 millió fontot (kb. 20 millió dollárt) kerestek. A zenekar azt mondta, hogy még mindig élvezik a "saját dolguk" elvégzését. A csoport 2007 november elején döntött úgy, hogy kiadja első nagylemezét, a Greatest Hits-t, és a turné 2007. december 2-án kezdődött. A londoni The O2 Arénában tartott Spice Girls egyik fellépése során a zenekar gyermekei, beleértve Brown gyermekeit is, elkísérték a színpadra " Mama ", a többi Spice Girls gyermekével együtt. A reformáció alatt Bob Smeaton filmrendező a turné hivatalos filmjét rendezte Spice Girls: mindent megadva címmel. A Spice Girls eladási turnéja mellett szerződést kötöttek a Tesco hirdetéseiben való megjelenésre, amiért egyenként egymillió fontot fizettek nekik.

2009 áprilisában Brown csatlakozott a színésznőhöz és az egykori Tánc a csillagok bajnokához, Kelly Monacoba, a Peepshow nevű Las Vegas-i revü eredeti sztárjaiként a Las Vegas Planet Hollywood Hotel és Kaszinóban. 2009. augusztus 17-én Brownt meghirdették vendéglátóként az ITV1 Loose Women című napi ebédidőben. 2009 szeptemberében egy héten át mutatkozott be a műsorokban. 2010 januárjában Brownt választották Marissa Jaret Winokur helyére az Oxygen súlycsökkentő Dance Your Ass Off című műsorának új műsorvezetőjeként. 2010 szeptemberében saját valóságshow-ját a stílushálózat sugározta Mel B: Ez egy ijesztő világ címmel. 2010 novemberében Észak-Amerikában és Európában megjelent a Get Fit with Mel B virtuális számítógépes játék. Brown híresség mentorként szolgált az X Faktor ausztrál változatának második évadjában, az élő show-műsorok 8. hetében, 2010-ben. Az eredménybemutató során duettet adott elő a fennmaradó öt felvonással, a Spice Girls eredetileg "Stop" című dalát énekelve. 2011 áprilisában bejelentették, hogy Brown Kyle Sandilandst váltja majd az X Faktor ausztrál változatának harmadik sorozatának bírájaként Ronan Keating, Guy Sebastian és új bíró, Natalie Bassingthwaighte (aki Natalie Imbruglia helyére lépett) mellett. A show első sorozatában a Girls kategóriát kapta. 2012 februárjában bejelentették, hogy Brown Sonia Kruger helyére a Dancing with the Stars ausztrál változatának társműsorvezetője lesz. Azon év februárjában híreszteltek egy Spice Girls találkozót. Brown elárulta, hogy a zenekar néhány projekten dolgozik az év későbbi szakaszában, többek között egy zenével, amely a hátsó katalógusukat tartalmazza. Március 31-én bejelentették, hogy Brown globális partnerséget írt alá az EMI Music Australia céggel harmadik stúdióalbuma kiadása érdekében, de később elállt a szerződéstől.
Brown visszatért az X Faktor negyedik sorozatába, és mentorálta a Fiúk kategóriát. Jason Owen a döntőbe jutott, de a második helyen végzett, miután kikapott Samantha Jade-től, Guy Sebastian mentorálta. 2012 júniusában megerősítést nyert, hogy Brown vendégbíró lesz az The X Factor brit változatának manchesteri meghallgatásain Louis Walsh, Gary Barlow és Tulisa Contostavlos mellett.
2012 júliusában Brown újra találkozott a Spice Girls-szel, egyszeri fellépés céljából a 2012-es nyári olimpiai játékok záróünnepségén, Londonban, a "Wannabe" és a "Spice Up Your Life" slágereik egyvelegével. Az előadás az egész olimpia legnépszerűbb pillanata volt, percenként több mint 116 000 tweetet adott a Twitteren. Később az év folyamán a Spice Girls újra összeállt, hogy elindítsa és részt vegyen a Viva Forever! premierjén. A musical népszerűsítése mellett a csoport megjelent a Spice Girls Story: Viva Forever című dokumentumfilmben. amely 2012. december 24-én került adásba az ITV1 csatornán.
2013 márciusában megerősítették, hogy Brown Dawn French mellett meg fogja ítélni az ausztrál Got Talentet. Ugyanebben a hónapban megerősítést nyert, hogy Brown nem tér vissza bíróként az X Faktor ötödik évadjára az ausztrál Got Talent iránti elkötelezettsége miatt. Brown helyére Dannii Minogue érkezett. 2013. április 9-én az ausztrál Associated Press arról számolt be, hogy Brown kiszállt a láncból, és megtiltották az ausztrál Got Talent elbírálását, miután a Seven, az X Faktort sugárzó ausztrál tévéhálózat pert indított, hogy megakadályozza Brown megjelenését a rivális hálózatokon. A bíró úgy döntött, hogy Brown 2014 januárjáig még szerződésben volt a Seven-szel, így megakadályozta, hogy ezen időpontig megjelenjen egy másik hálózat által sugárzott műsorban. A Nine Network április 29-én megerősítette azokat a pletykákat, miszerint Brown volt helyett a korábbi Spice Girl-t, Geri Halliwellt vették fel.
Kis szerepet kapott az ITV2 drámasorozat utolsó epizódjában egy hívó lány titkos naplója című filmben. 2013-ban visszatért a Karácsony tizenkét fája című Lifetime című film színészi életéhez. 2013 augusztusától szeptemberig a televíziós Stepping Out táncműsor bírája lett Wayne Sleep és Jason Gardiner koreográfusok mellett. Abban a hónapban Brown nyolc év alatt kiadta első kislemezét, a "For Once in My Life" -t a cím nélküli és kiadatlan harmadik stúdióalbumáról. A kislemez a Billboard Hot Dance Club Songs toplistáján a 2. helyen végzett.
2013. február 20-án az NBC bejelentette, hogy Brown az America's Got Talent bírája lesz a nyolcadik szezonjában Howie Mandel, Howard Stern, Heidi Klum új bíró és végül Simon Cowell mellett, aki 2016-ban Sternt váltotta. Brown váltotta Sharon Osbourne. A 8. és 13. évadot, valamint az America's Got Talent: A bajnokit távozása előtt 2019 februárjában hirdették meg, és Gabrielle Union váltotta fel őket.
2014 végén megjelent az Év nagy kövér vetélkedőjén és a Coronation Street szereplőivel egy vázlaton a jótékonysági telethon Text Santa számára.
2014 elején Brown a The Voice Kids ausztrál változatának edzője lett Joel Madden és Delta Goodrem énekesek mellett. Júniusban megerősítették az X Faktor brit változatának tizenegyedik sorozatának negyedik bírájaként, Nicole Scherzinger helyére lépve. Emma Bunton a mexikói Cancunban csatlakozott az X Faktor bírói házának színpadához. 2014 decemberében bejelentették, hogy Brown betegség miatt elmulasztja az X Faktor döntőjét. Ugyanebben az évben Brown a Sydney rádió 2Day FM reggeli programjának vendégműsorvezetője lett Jules Lund, Merrick Watts és Sophie Monk mellett. Brown és házigazdái a legjobb házigazdákat, Kyle-t és Jackie O-t váltották, akik egy rivális állomásra költöztek.
2015. június 16-án megerősítették, hogy nem tér vissza az X Faktor tizenkettedik sorozatába, és Rita Ora váltotta. 2016 januárjában kezdte bemutatni az Lip Sync Battle UK-t, az Lip Sync Battle brit adaptációját az Channel 5-n, Green professzor mellett.

2016-ban Brown vendég bírálta az X Faktort a londoni meghallgatáson, kiállt Scherzinger mellett, miközben más kötelezettségei is voltak. 2016-ban bejelentette, hogy a Spice Girls - Victoria Beckham és Melanie C kivételével - új anyagon és egy 20 éves jubileumi turnén dolgozik 2017-re. A "Song for Her" című dalt később kiszivárogtatták az internetre a zenekar tagjai. Az újraegyesülés terveit elvetették, amikor Geri Halliwell bejelentette, hogy második gyermekét várja. Brown azt is megerősítette, hogy hároméves távollét után visszatért a Minogue helyébe lépő The X Factor Australia-ba. Mivel csak három kategóriát hirdettek meg, új kategóriát kapott, az Underdogs címet, ahol mindegyik kategóriájukból egy kiesett aktust választott, hogy új kategóriát alkosson. 2017-ben visszatért a Broadway-be, hogy a musicalben szerepeljen Chicago Roxie Hart néven. Körülbelül ugyanebben az időben visszatért a Chocolate City: Vegas Strip című film színészi alakításába, Robert Ri'chard, Michael Jai White, Mekhi Phifer, Vivica A. Fox és Ginuwine szereplésével. Ugyanebben a hónapban a Hasselhoff meggyilkolása című filmben kapott egy kamarát David Hasselhoff és Justin Bieber főszereplésével. 2017 végén Brown káprázatot kapott Aminé "Spice Girl" című videoklipjében.

2018. november 5-én Mel B Instagram-profilján jelentette be a Spice Girls találkozó turnét. Megerősítették, hogy Mel B és a volt bandatársak, Melanie C, Emma Bunton és Geri Halliwell - de nem Victoria Beckham, akit Mel B előző héten Halloweenre öltözött - visszatérnek egy 13 dátumú brit és írországi Spice World turnéra - 2019-es turné, egy évtizede az első.
2021-ben szerepelt A maszkos énekes második sorozatában Seahorse néven, és a 11. helyen végzett.
Hangját a Blazing Samurai című animációs film adja, Samuel L. Jackson, Ricky Gervais és Michelle Yeoh főszereplésével.

Diszkógráfia

2000: HOT
2005: L.A. STATE OF MIND

Könyv

2002: CATCH A FIRE
2018: BRUTALLY HONEST

1996 1997 1998 1999
2000 2001 2002 2003
2004 2005 2006 2007
2008 2009 2010 2011
2012 2013 2014 2015
2016 2017 2018 2019
2020 2021
 

Cikkek

Diszkógráfia

2020.12.11