Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Emma

Teljes név: Emma Lee Bunton
Született: 1976. Január 21. (45 éves)
Aktív évek: 1994-jelenleg
Kiadók: Virgin Records - 19 - BMG

Angol énekes, dalszerző, médiaszemélyiség és színésznő. Az 1990-es években a Spice Girls lánycsoport tagjaként vált ismertté, amelyben Baby Spice becenevet kapott. Világszerte több mint 90 millió lemezzel a csoport minden idők legkelendőbb női csoportjává vált.
A Spice Girls szünet alatt Bunton kiadta debütáló szólóalbumát, a A Girl Like Me-t (2001), amely a brit albumlistán a negyedik helyen debütált, és a brit fonográfiai ipar 100 000 példányt meghaladó értékesítés esetén arany minősítést kapott. Az album megalkotta a "What Took You So Long?" Című kislemezt, amely az Egyesült Királyság Singles-listájának élén áll, valamint az első öt "What I Am" és a "Take My Breath Away" kislemezt, valamint a top 20-as "We Not Not Gonna Sleep Tonight" Második stúdióalbuma, a Free Me (2004) tartalmazta a "Free Me", a "Maybe", a "I'll be There" és a "Crickets Sing for Anamaria" kislemezeket. Harmadik stúdióalbuma, a Life in Mono (2006) megjelenése után Bunton 2007-ben újra összeállt a Spice Girls-szel, egy egyszeri nemzetközi turnéval és a legnagyobb slágerekkel. 2018 óta Spice Girls néven egyesült Geri Halliwell, Melanie C és Mel B. társaságában. 2019-ben Bunton kiadta negyedik stúdióalbumát, a My Happy Place-t.
Bunton televíziós szereplései között visszatérő szerepe van az Absolutely Fabulous című BBC One vígjátéksorozatban (2003-2012), a BBC szigorúan gyere táncolni című táncverseny negyedik sorozatának versenyzője és az ITV Dancing korcsolya-show bírája. on Ice (2010–2011) és az Arcod ismerősnek szórakoztató sorozat (2013). 2013 és 2018 között rádióműsorvezető volt a londoni Heart Breakfast Show-ban Jamie Theakston mellett, és saját műsorát is bemutatta vasárnap esténként.
2021 júniusában megjelentette az első könyvét, Mama You Got This.

Korai élet - Bunton Finchley-ben született (Barnet, London). Szülei, Pauline karate oktató és Trevor Bunton tejelő 11 éves korában szakítottak, majd az édesanyjával maradt. Van egy öccse, Paul James. Amint azt egy Eamonn Holmes-szal és Ruth Langsforddal készített, a ma reggel című interjúban 2016 augusztusában Bunton anyai családja Wexford megyéből, az Ír Köztársaságból származik. Bunton a Finchley-i Szent Teréz római katolikus általános iskolába járt.
Beiratkozott a Sylvia Young Színháziskolába. A SYTS-en barátságos lett Keeley Hawes-szal; hat hónapig együtt éltek és utaztak.
Bunton 1992-ben rögtönzöttként megjelent a BBC EastEnders szappanoperájában. 1993-ban Bunton szerepelt az ITV rendőri drámájában, a The Bill-ben, és prostituáltként is rövid ideig szerepelt a BBC To Play the King című drámai sorozatában. Bunton a brit kormány számára a tűzbiztonsággal kapcsolatos nyilvános tájékoztató filmben is megjelent.

Bunton debütáló szólóalbuma, A Girl Like Me, amelyet a Virgin Records adott ki az Egyesült Királyságban 2001. április 16-án. Az album debütált és a brit albumlistán a negyedik helyet érte el, az első héten 21 500 példány kelt el. A vezető kislemez, a "What Took You So Long?" Az Egyesült Királyság Singles Chartjának első helyén debütált. Bár a kezdeti siker ígéretes volt, A lány, mint én, gyorsan leesett a listáról. Az első öt "Take My Breath Away" és a húsz "We're Not Gonna Sleep Tonight" pedig segítette az albumot, hogy több hétig az Egyesült Királyság Albumlistáján maradjon. 2001. szeptember 7-én a brit fonográfiai ipar (BPI) arany minősítést szerzett egy A Girl Like Me 100 000 példányt meghaladó értékesítés esetén végül az Egyesült Királyság 147. legjobban eladott albuma lett 2001-ben. Az album 125 000 példányban kelt el az Egyesült Királyságban. A gyenge eladások miatt Bunton 2002-ben elveszítette szerződését a Virgin-lel. Bunton fellépett a Buli a palotában című rendezvényen, amelyet a Buckingham-palota kertjében rendeztek 2002. június 3-án, II. Erzsébet arany jubileumának emlékére. Az eseményen szóló fellépései a The Supremes 1964-es "Baby Love" című slágerének és saját "What Took You Long Long?" Című feldolgozásának feldolgozásai voltak.

Miután elvált a Virgin-től, Bunton új szerződést írt alá a 19 felvétellel, amelyet a Spice Girls korábbi menedzsere, Simon Fuller vezetett, és kiadta második albumát, a Free Me-t 2004. február 9-én. Az albumot nagyrészt Mike Peden készítette. és Yak Bondy. Az album további közreműködései Cathy Dennis, Henry Binns és Luis Fonsi puerto ricói énekesnő jóvoltából. A Motown és az 1960-as évek korszaka ihlette albumot a kritikusok széles körben elismerték "varázsával és kegyelmével". A brit albumlistán a hetedik helyen debütált, tizenkét hetet töltött a belső listán, és a brit fonográfiai ipar (BPI) arany minősítést kapott. Az album három első öt kislemezzel rendelkezett az Egyesült Királyságban - a címadó dal, a "Maybe" és a "I'll be There" -, valamint a húsz legjobb kislemez, a "Crickets Sing for Anamaria". Az Egyesült Államokban a "Free Me" és a "Maybe" egyaránt táncklub törzsvendégek voltak, és az amerikai Billboard Hot Dance Club Play listáján a negyedik, illetve a hatodik helyet szerezték meg. 2005-ben Bunton szerepelt a csokoládé: mély sötét titkok című bollywoodi filmekben.

2006 októberében Bunton versenyző volt a BBC Strictly Come Dancing című műsorában, Darren Bennett társával. Az elődöntőben a harmadik helyet szerezte meg. 2006. november 13-án Bunton kiadta a BBC Children in Need felhívás jótékonysági kislemezét, amelyben Petula Clark 1960-as évekbeli Downtown című dalát rögzítette. Elérte a brit Singles Chart harmadik helyét, majd harmadik stúdióalbuma, a Life in Mono követte. Az előző albumához hasonlóan a Life in Mono az 1960-as évek popzene elemeivel kísérletezett. Ehhez az albumhoz a zenei feldolgozás inkább az 1960-as évekbeli popzene felé irányult, a brit 1960-as évek popjának és a Motown néhány elemének. Az album Bunton volt az első, amely nem jutott be az első tízbe az Egyesült Királyságban, csak az 65. helyet érte el az albumlistán. A második kislemez a 2007. február 12-én kiadott "All I need to know" volt, Valentin-napra szánva. Bunton a videót a kelet-londoni Old Street környékén, 2006 karácsonya előtti héten forgatta. A brit Singles Chart 60. helyére kerülve az "All I need to know" lett Bunton szólókarrierjének legalacsonyabb listájú kislemeze.

2007-ben a Spice Girls újra összeállt és bejelentette, hogy utoljára kvintettként turnézik a The Spice Girls visszatérésén, amelyről állítólag egyenként 10 millió fontot (kb. 20 millió dollárt) kerestek. A csapat tagjai elmondták, hogy még mindig élvezik a "saját dolguk" elvégzését. A csoport úgy döntött, hogy kiadja első válogatásalbumát, a Greatest Hits című dalok gyűjteményét. Ez az album 2007. november elején jelent meg, és a turné 2007. december 2-án kezdődött. A reformáció során a film készítője, Bob Smeaton rendezte a turné hivatalos filmjét, amelyet Spice Girls: Giving You Everything címmel. A Spice Girls eladási turnéja mellett szerződést kötöttek a Tesco hirdetéseiben való megjelenésre, amiért egyenként egymillió fontot fizettek nekik.

Judy Craymer összefogott a Spice Girls-szel és Simon Fullerrel, és elkezdett kifejleszteni egy Spice Girls musicalt Viva Forever címmel. Bár a lányoknak nem maguknak kellett szerepelniük a műsorban, befolyásolniuk kellett a műsor stábját és produkcióválasztását egy olyan történetben, amely a zenéjüket használja, de nincs összefüggésben személyes történetével; hasonló az ABBA zenéjéhez a Mamma Mia-ban! 2012. június 26-án mind az öt Spice Girl részt vett egy londoni sajtótájékoztatón a Viva Forever: The Musical elindításának előmozdítása érdekében. A sajtótájékoztatót a St. Pancras Renaissance London Hotelben tartották, ahol a Spice Girls mind a tizenhat évvel korábban, a Wannabe című átütő slágerének videoklipjét forgatta. A musical 2012. december 11-én nyílt meg a West End Piccadilly Színházában. A kritikusok gyenge véleménye és "5 millió font veszteség" után a műsor utolsó fellépése 2013. június 29-én van. 2012. augusztus 12-én, sok spekuláció után, Bunton és a Spice Girls a "Wannabe" és a "Spice Up Your Life" keverékét adta elő a 2012. évi nyári olimpia záróünnepségén, és az esemény utoljára kvintettként állt össze.

Teljesítményük volt az olimpia záróünnepségének tweetelt pillanata, percenként több mint 116 000 tweetel a Twitteren. Bunton a többi Spice Girl Melanie C-vel is együtt dolgozott a 2012-es Stages című albumán, az "I Know Him So Well" albumon. A dal kislemezként jelent meg 2012. november 11-én. 2013 márciusában Buntont az év Foxy Bingo hírességének édesanyjának nevezték ki. 2014 márciusában Bunton, Melanie C-vel együtt, részt vett Anglia 2014-es vb-dalának felvételében. Együtt dolgozott popsztárokkal, Eliza Doolittle-vel, Katy B-vel, Conor Maynard-tal, Kimberley Walsh-val és Pixie Lott-tal a "Greatest Day" című számban, amelyet eredetileg a brit Take That zenekar adott elő. A számot Gary Barlow készítette, és a londoni Sarm Studiosban rögzítette. A pályán olyan korábbi futballisták is felléptek, mint Gary Lineker, Michael Owen, Geoff Hurst, David Seaman, Peter Shilton, Glenn Hoddle és Dion Dublin a háttérénekeken.

2018 júniusában Bunton a This Morning című interjúban elmondta, hogy a stúdióban új anyagon dolgozott, több mint egy évtizeddel az utolsó albuma, a Life in Mono után. Bunton azt mondta Phillip Schofield műsorvezetőnek: "Visszatértem a stúdióba, és most mondom ezt itt először. A stúdióban szórakozom egy saját zenével, csak azért, hogy lássam". 2018 novemberében Bunton bejelentette, hogy lemezszerződést írt alá a BMG Rights Management céggel, és új albumot készít elő.
2018 szeptemberében a Mama Bear karaktert hangoztatja a Smallfoot című sikeres animációs film brit változatában, Channing Tatum, James Corden, LeBron James és Danny DeVito főszereplésével. A film sikeres, és az Egyesült Államokban és Kanadában 83,2 millió dollárt, más területeken pedig 130,9 millió dollárt keresett, ami világszerte összesen 214,1 millió dollár. 2018 novemberében Bunton újra összeállt a Spice Girls-szel, és meghirdette az Egyesült Királyság és Írország Stadion turnéját, a Spice World - 2019 túrát, amely 2019. május 24-én kezdődött a dublini Croke Parkban és 2019. június 15-én ért véget az angliai Londonban.

2019. február 27-én kiadta az új album első kislemezét, a "Baby Please Don't Stop" -ot, amely általában pozitív kritikákat kapott. Később 2019. március 9-én kiadta a "Too Many Teardrops" promóciós kislemezt. Ezután kiadta párját, Jade Jones-t, a Marvin Gaye és Tammi Terrell dalának feldolgozásával feldolgozott "You're All I Need to Get By" 2019. április 12-én Bunton kiadta negyedik albumát, a My Happy Place-t. A dallista két eredeti dalt és nyolc feldolgozást tartalmaz, amelyeket Bunton szeretett. A Jones, Robbie Williams, Will Young és Josh Kumra fellépő album az első héten, Nagy-Britanniában 6500 példányban kelt el, és a 11. helyen került az Egyesült Királyság albumlistájára. A My Happy Place lett az első Top 20 album 15-ben évek.
2019 novemberében Bunton kiadott egy karácsonyi kislemezt, "Coming Home For Christmas", amely egy "Santa Baby" borítót is tartalmazott. 2019. december 6-án Bunton több mint egy évtizede bemutatta első önálló show-ját a londoni Royal Albert Hallban. A koncert különleges, egyszeri karácsonyi show volt, melyen Bunton jól ismert karácsonyi borítókat, valamint duetteket adott elő a színpadon Will Younggal, Matt Goss-szal és vőlegényével, Jade Jones-szal. A befogadó színtársulat, a Chickenshed, amelynek Bunton évek óta védnöke, szintén csatlakozott színpadához a Spice Girls "Mama" című dalának előadásához.
2021 júniusában megjelentette az első könyvét, Mama You Got This.

RÁDIÓ

Februárban, valamint 2009. május és június között Bunton vendégműsorvezetőként szerepelt a Heart London Heart Breakfast-en Jamie Theakston és Harriet Scott mellett. Bunton 2009. június 13-án, szombaton, a szombat délután 16–19 órakor kezdte meg a saját, előre rögzített szombati menetidő rádióműsor megrendezését a Heart-on. Bunton szülési szabadság fedezetet biztosított a Heart Breakfast társelőadójának, Harriet Scottnak 2011. október 3. és december 23. között a Heart Londonon. Harriet Scott 2012 novemberi távozását követően a Heart Breakfastből bejelentették, hogy Bunton 2013. január 7-től Jamie Theakston mellett társtulajdonos lesz. 2018 decemberéig együtt bemutatkozott a Theakstonnal, december 14-én jelentette be a legutóbbi Szív reggelit. 2017 márciusában Bunton elnyerte az "Év rádiós műsorvezetője" és a "Digitális rádióműsor" díjakat az éves Televízió- és Rádióipari Klub (TRIC) díjain a Heart London munkájáért. 2018 januárjában Buntonnak új, vasárnap esti műsort ajánlottak, amely 7 és 10 között tart. Az első show január 14-én került adásba. Bunton 2018 karácsonykor elhagyta a Heart London Reggelit, hogy a 2019-es Spice Girls turnéra összpontosítson. Jelenleg még mindig a vasárnap esti szívműsort mutatja be, a Hearts Feel Good Weekend Emma Buntonnal.

Diszkógráfia

2001: A GIRL LIKE ME
2004: FREE ME
2006: LIFE IN MONO
2019: MY HAPPY PLACE

1999: WHAT I AM
2001: WHAT TOOK YOU SO LONG - TAKE MY BREATH AWAY - WE'RE NOT GONNA SLEEP TONIGHT
2003: FREE ME - MAYBE
2004: I'LL BE THERE - CRICKETS SING FOR ANAMARIA
2006: DOWNTOWN
2007: ALL I NEED TO KNOW
2012: I KNOW HIM SO WELL
2019: BABY PLEASE DON'T STOP - YOU'RE ALL I NEED TO GET BY - COMING HOME FOR CHRISTMAS

Turnék

2001: LIVE IN CONCERT
2004: FREE ME TOUR
2019: CHRISTMAS PARTY

Könyv

2021: MAMA YOU GOT THIS
2021: TOUCH ME

 

Menüpontok

Cikkek

Diszkógráfia

2020.12.11

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Emma

Album Nélküli Kislemezek

2020.12.07

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Emma